Sjøbadet på Sørenga

Sjøbadet åpnet i juni 2015. Det er en flytende park på rundt fem dekar og en forlengelse av parken på land ytterst på Sørengutstikkeren.

Det 190 meter lange sjøbadet tilbyr besøkende et 50 meter langt åpent svømmebasseng med åtte baner, et 200 m2 stort sjøbad med universell utforming, rekreasjonsområde med sitteplasser og trapper ned mot sjøen, og fantastisk utsikt ut mot Hovedøya og Oslofjorden og inn mot Operaen, Akershus festning og resten av byen.

Bjørvika Infrastruktur AS er ansvarlig for utbyggingen av denne parken på sjø og land, samt syv allmenninger, havnepromenaden, veier og annet teknisk infrastruktur i Bjørvika. Sjøbadet ble bygget i en tørrlagt dokk på Fredrikstad Mekaniske Verksted av entreprenør AF Gruppen.

         


Store og små på sjøbadet sommeren 2015.


Lek fra stupebrettet på Sørenga Sjøbad. Foto: Morten Knudsen

Lange planleggingsprosesser
Bjørvika Infrastruktur har arbeidet med konkurranseprogrammet for Sørenga fra 2004, detaljregulering fra 2008, og konkretisering av park og sjøbad fra 2011.

I desember 2015 var havnepromenade øst på Sørenga bygges ferdig. Det samme blir den permanente veien til Sørenga, og Kanal E10 - en kanal som gjør Sørenga til en øy.
En del av parken på land er åpnet, og resten åpner i løpet av året.


FAKTA OM SJØBADET:

Ytre mål: ca 5.000 m2 (190 m lang, ca 28 m bred)
Konstruksjonens areal: 3.115 m2
Høyde: 2,3 til 2,6 meter
Total vekt: 4650 tonn (tilsvarer ca. 3100 personbiler)
Løpemeter armering i konstruksjonen: ca 370 km (2 ganger t/r Fredrikstad-Oslo)
Antall knuter som binder armeringen: ca. 1,5 million knuter
XPS isopor: ca. 5800 m3 (levert med 65 trailerlass)

Byggherre: Bjørvika Infrastruktur AS
Arkitekt: Aas Jacobsen, LPO og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Entreprenør: AF-gruppenStrand gjort mulig av sjøvoll

Her på Sørenga var det som mange husker container havn og dypvannskai med 10 meter vann dybde. I forbindelse med reguleringsarbeidet ble det satt krav om at skip ikke skal kunne seile inn i bebyggelsen.

Hav Eiendom som er grunneier her har utført et stort arbeide med å fylle opp en voll med 140.000 m3 stein rundt hele den ytterste delen av Sørenga slik at evt. skip på avveie stanser i denne.

En flott bivirkning av dette arbeidet er at det ble mulig å etablere en strand. Da ble det også naturlig å la sjøbadet være en kombinasjon av det anlegget dere ser på land og en flytende konstruksjon i sjøen som sørger for at det ikke er forskjell på flo og fjære. Totalt er parken her ytterst på Sørenga drøye 8 mål. Ca. halvparten på land og en halvpart i sjø.

Noen bilder fra åpningen 25.6.2015:


Gunda-Marie Bruce kom roende inn med Vaaghals. I tillegg til Martin Liback og hans crew, stilte Rolf Thorsen fra OSU opp som en av roerne. (foto: Vibeke Hermanrud øverst, Lindeka Qampi midten, Zanele Muholi nederst)

Vaaghals er en rekonstruert båt, basert på det arkeologiske funn som ble gravd ut i Bjørvika i 2008-2009. Den originale båten er fra slutten av 1500-tallet. Takk til Maritimt museum for lån av båten til åpningen av sjøbadet. Les mer om båten her.Synkronsvømmerne fra Oslo Svømmekrets underholdt på åpningen. Foto: Lindeka Qampi
.


Geir Lynnebakken, Guri Melby og Espen Pay tok utfordringen og hoppet i fjorden! Foto: Lindeka Qampi.


Vaaghals og de første besøkende på Sørenga Sjøbad 25.6.2015. Foto: Lindeka Qampi

KONTAKT OSS

Kart

Eiere