Bjørvika har fått sine første bikuber. Biene i Herligheten er i full sving. Annikken Rustad Jøssund er nyfrelst birøkter og med i Herligheten Birøkterlag. -Biene har bodd her i over en uke og det ser ut som om de trives godt, forteller Annikken.

De tre kubene ble hentet hos en birøkter i Asker. Det er en dronningen per kube og hun har med seg rundt 15.000 arbeidere i hver kube. Hennes jobb er å legge egg, mens arbeiderne  steller eggene og larvene til de er gjennom larvestadiet og blir til flere flittige bier. Midt på sommeren kan det kan være i overkant av 60.000 arbeidsbier i en kube. Dronningen er produktiv i to år. Hun kan legge opp til 1000 egg om dagen på gode dager. Hun kommuniserer med omgivelsen om hvor mange egg hun kan legge.-Vi har kalt den ene dronningen for Ragna, etter vår mentor, sier Annikken entusiastisk.Annikken har selv parsell i Herligheten og gikk på et birøkterkurs i 2012. BYBI er et nystartet nettverk av røktere, bi-entusiaster og pollinerings-interesserte som jobber for mobilisering og rekruttering av birøktere og bier og nektarrike vekster i urbane strøk i Norge. BYBI er et lokallag av Norsk birøktforening.

– Det er en spennende og lærerik hobby! I Herligheten birøkterlag er det to fra Herligheten og et par fra BYBI som har ansvar for stell og vedlikehold. Vi er alle ferske innen faget. Forrige helg tittet vi ned i kuben sammen med en kursleder, og vi så at det var mange egg og larver der. Det er et godt tegn på at de trives!

Biene beveger seg i en radius på 2-3 kilometer. De «snakker» sammen om hvor det er god nektar. Det er et faktisk et stort biologisk mangfold i byer generelt og dermed også i områdene rundt Herligheten. Skogen er rett ved, og så er det hagene bortover Ekeberg, øyene utenfor, parker og botanisk hage, kulturlandskap og veirabatter med blomster. Og i Herligheten blomstrer det gjennom hele sommeren.

– Vi håpet at vi kan begynne å høste litt honning ut på sommeren, men våren er sein i år så vi får vente og se hvordan været blir fremover.

Bier er kun interessert i blomster og ikke i å stikke!
Sikker, trykk og riktig røkting gir snille bier. Honningbier som røktes er et slags «husdyr». Honning er matlageret til biene. De henter pollen og nektar som mates til larvene, og overskuddet lagres til vinteren. Siden vi tar ut honningen – dvs overskuddet, fores de til vinteren med en slags sukkerblanding.

For mer informasjon:

– BYBI på facebook

– Norges birøkterlag