Den kritikerroste forfatteren og engasjerte politiske kommentatoren Elif Shafak er den fjerde forfatteren i Framtidsbiblioteket (Future Library).

Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson og vil utvikle seg i hundre år i Oslo i Norge. Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood var den første (2014), deretter fulgte den britiske forfatteren David Mitchell (2015) og den tredje er den islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón (2016).

Elif Shafak er en kritikerrost romanforfatter. Hun er en engasjert politisk kommentator og foredragsholder og er Tyrkias mest leste kvinnelige forfatter. Hun skriver på både tyrkisk og engelsk  og har gitt ut 15 bøker, hvorav 10 romaner, inkludert bestselgerene Bastarden fra Istanbul og Kjærlighetens førti bud. Bøkene hennes er oversatt til 47 språk. Shafak inspireres av både vestlige og østlige fortellertradisjoner i sine romaner, som også speiler hennes interesse for historie, filosofi, og politikk. Hun skriver litteratur som overskrider både fordommer, klisjeer og kulturskiller.

For mer info, se www.elifshafak.com og følg henne på Twitter @Elif_Safak.

Les intervju i The Guardian 27. oktober 2017https://www.theguardian.com/books/2017/oct/27/elif-shafak-joins-future-library-writing-piece-to-be-unveiled-in-2114

Elif Shafak skal overlevere manuskriptet sitt under en egen seremoni i Nordmarka lørdag 2. juni i 2018. Hun er også invitert til Litteraturfestivalen på Lillehammer 2018.

Om valget av Elif Shafak sier kunstneren Katie Paterson:
– Elif Shafak passer som hånd i hanske som Framtidsbibliotekets forfatter i 2017. Bøkene hennes løser opp grenser: kulturelle, geografiske, politiske, ideologiske, religiøse og åndelige, og omfavner et mangfold av stemmer. Historiefortellingen hennes er magisk og dyp, og skaper forbindelser mellom mennesker og steder: et tegn til håp i en spesielt splittet tid.

Om Future Library
I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær, og trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år. Mellom nå og da skal én forfatter i året bidra med en tekst, tekster som skal lagres trygt og upublisert til 2114. Alle hundre manuskriptene skal oppbevares i et spesiallaget rom i det nye Deichmanske bibliotek som åpner i 2020 i Bjørvika i Oslo. Ingen voksne som lever i dag vil noen gang få vite hva skrinene inneholder, bortsett fra tittel, at det er tekster av et eller annet slag, at det vil tåle tidens tann og være teknologisk tilgjengelig i året 2114.

Framtidsbiblioteket er utviklet på oppdrag fra og produseres av Bjørvika Utvikling og blir forvaltet av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Rommet i Deichmanske bibliotek designes av kunstneren og arkitektene Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.

Se en kortfilm om kunstverket og intervjuer med Margaret Atwood, David Mitchell og Katie Paterson her: www.futurelibrary.no

Kontaktinformasjon:
Anne Beate Hovind, prosjektleder, Bjørvika Utvikling, Leder i stiftelsen Framtidsbiblioteket
+47 909 42528 / anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no
Skype: anne.beate.hovind