Gro Balas, Oslos tidligere kulturdirektør, uttalte nylig at «De fleste av oss ville betakke oss for å sende barnebarna våre på bibliotekbesøk i Bjørvika.» Mange reagerer med forbauselse på Balas sin uttalelse.
Bjørvika bydel utvikles nå med 5000 boliger, hvorav 950 er ferdig og innflyttet og 400 nye boliger under sluttføring. De er regulert for fire barnehager, her er to allerede åpnet med over 100 barn og den tredje barnehagen er under etablering. Det er regulert inn en skole 1.-10. klasse med over 800 elever som er planlagt åpnet i 2021/22, og Bjørvika er det mest sentrale kollektivknutepunktet i Oslo. Bystyret varsler at området skal få en svært beskjeden biltrafikk og dette må legge grunnlaget for en bydel som bør bli et fantastisk sted for barn og unge, både til å vokse opp og et sted å besøke. I sommer åpnet sjøbadet som tiltrekker seg tusenvis av barn og unge hele sommeren, og mange aktiviteter som skal stimulere barn og unge er under planlegging.
Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er tuftet på visjonen om at det skal være byens bankende hjerte og inkludere hele Oslos befolkning – uavhengig av inntekt, alder og kulturelle preferanser. Her kan du se og hørr Kristin Danielsens foredrag «Byens bankende hjerte» som ble holdt på Bjørvikakonferansen 24. nov. 2015.
– Deichmanske trenger nye lokaler. Og Bjørvika trenger Deichmanske, sier Eva Hagen, administrerende direktør i HAV Eiendom.
Til Aftenposten i går sa Rolf Thorsen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling: – Jeg ville ikke hatt betenkeligheter med å sende mine barnebarn, den dagen de kommer, til Bjørvika. Deichman handler om samfunnsbygging over tid, de neste 50 eller 100 årene.
– Hennes uttalelse faller på sin egen urimelighet. Det er jo helt innlysende at Bjørvika blir en like god bydel å bo i for barn og ungdom som i resten av Oslos sentrale område om ikke bedre, sier Anne Beate Hovind, prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling. – Deichman blir nettopp det stedet som virkelig vil klare å bringe alle, i mangfoldets brede forstand, til Bjørvika.
Bjørvika Utvikling og alle øvrige utbyggere gjør alt de kan for at barnefamilier skal etablere seg i Bjørvika, samt legge til rette for at barn og ungdom fra andre deler av byen skal oppholde seg her.
Her er noen bilder av litt av hvert som barn og ungdom tar seg til i Bjørvika:
En gjeng ungdom på Sukkerbiten.
Øverst: Barnehagen på Sørenga sammen med Stijn og Lode fra kunstprosjektet Futurefarmers. Under: Ut på tur!
Natur Videregående har praksisplass på Losæter.
Rockslo: Ungdomsrock på Sukkerbiten (øvre aldersgrense 18 år).
Honningsmaking på Losæter.
Store og små på Sørenga Sjøbad.
Lek fra stupebrettet på Sørenga Sjøbad. Foto: Morten Knudsen
På Losæter midt i Bjørvika kom sauer og lam fra Bogstad går på besøk i samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo Kommune. (foto: Bjørvika Utvikling)
De morsomme hønene fra Kampen Barnebondegård var også populære for store og små.
Den ene hønen la et egg da den var på besøk. Noe som er et godt tegn på trivsel! (foto: Bjørvika Utvikling)
Potetplukking.
Akerselvallmenningen åpnet i begynnelsen av året og her slapper en skoleklasse av på benkene.(foto: Geir Lynnebakken)
Martin leter alltid etter gode skatesteder, og han synes Langkaia er et av de beste stedene å skate i Oslo. Det er godt underlag og fine kanter som man kan skli og trikse på. Vladimir har en BMX-sykkel og er på Langkaia for første gang, og liker det!
Den yngre garde har også funnet en fin plass for sparkesykling – både på to og tre hjul.
Elever fra Natur Videregående i arbeid på sætra og på vei til Barcode for å tørke urkorn.
Sofienberg videregående lager like mange forskjelligebrød som elever i Bjørvikas midlertidige bakehus.
Spontant salsakurs på Sukkerbiten (foto: Tuva Løkse)