Han Kang – den femte forfatteren i Framtidsbiblioteket

Den kritikerroste sør-Koreanske forfatteren Han Kang er den femte forfatteren i Framtidsbiblioteket (Future Library). Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson og vil utvikle seg i hundre år i Oslo i Norge. Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood var den første (2014), deretter fulgte den britiske forfatteren David Mitchell (2015) og den tredje er den islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón (2016), og i år forfatteren og den engasjerte politiske kommentatoren Elif Shafak (2017).

 

Forfatteren Han Kang om Future Library:  «Førsteinntrykket mitt av konseptet med Framtidsbiblioteket var at det var et prosjekt om tid. Det forholder seg til et tidsrom på hundre år. Når noen gifter seg i Korea får de lykkeønskningen å leve sammen «i hundre år». Det lyder nesten som en evighet. Jeg kan naturligvis ikke overleve i hundre år fra nå. Det kan ikke noen jeg er glad i, heller. Denne uavvendelige kjensgjerningen har fått meg til å gruble på kjerneområdene i livet mitt. Hvorfor skriver jeg? Hvem snakker jeg til når jeg skriver? Så forestilte jeg meg en verden der ingen jeg er glad i finnes lenger. Og i den verdenen finnes fortsatt trærne i Norge, trær jeg møtte en gang da jeg levde. Jeg ble slått av den åpenbare avstanden i livslengden til mennesker og trær. Denne tankegangen er så sterk at den umiddelbart kan åpne øynene våre og la oss se hvor lite varige liv vi lever og enda tydeligere hvor dyrebart sårbare de er. Når alt kommer til alt handler Framtidsbiblioteket om papirbøkenes skjebne. Jeg vil gjerne be en bønn for skjebnen til både mennesker og bøker. Måtte de overleve og omfavne hverandre, i og etter hundre år, selv om de ikke kunne nå evigheten …»

 

Om valget av Han Kang sier kunstneren Katie Paterson: «Han Kang utvider vårt syn på verden. Fortellingene hennes er urovekkende og undergravende, de utforsker vold, grusomhet, livets flyktighet og aksept av menneskelig skjørhet. Som 2018s forfatter får Han Kang oss til å konfrontere ubehagelige temaer: urettferdighet, smerte, sorg og minner – et felles tap av tilliten til menneskeheten, side om side med troen på menneskelig verdighet. Hun fører oss helt inn i kjernen av menneskelig erfaring med tekster som er dypt ømme, og transformative. Jeg er overbevist om at hennes synspunkter kommer til å bli båret fram gjennom trær, og mottatt årtier fra nå, fortsatt like tidløse.»

 

Ingeri Engelstad styremedlem i Framtidsbibliotekstiftelsen og sjefredaktør i Forlaget Oktober:  «Han Kangs romaner er egenrådige og dypt originale. Hun går dypt inn i det menneskelige, og i en lysende klar prosa utforsker hun temaer som sorg, smerte, vold, død og muligheten for overskridelse. Det er utrolig gledelig at hun nå blir den neste forfatteren i Future Library.»

 

To nye utgivelser på norsk og Lillehammer litteraturfestival

Han Kang skal overlevere manuskriptet sitt under en egen seremoni i den skogen på Vettakollen i slutten av mai i 2019. Hun er også invitert til Litteraturfestivalen på Lillehammer 2019.

 

PAX gir ut to bøker før hun kommer til Oslo i mai 2019: Vegetarianeren kommer høsten 2018, og Den hvite boken kommer våren 2019, begge på Pax. I tillegg kom Levende og døde ut på norsk i 2017, oversatt av Vivian Evelina Øverås.

 

Han Kang ble født i 1970 i Gwang-ju i Sør-Korea. Da hun var ni år, flyttet hun og familien til Seoul, der hun tilbrakte resten av ungdomstiden. Etter å ha studert koreansk litteratur, jobbet Han Kang som redaktør for et kulturmagasin og et litteraturkritikk-tidsskrift. I 1993 debuterte hun som poet, og i 1994 vant hun novellekonkurransen til Seoul Daily News. Siden den gang har hun gitt ut tre novellesamlinger, en diktsamling og sju romaner, inkludert Your Cold Hands, Vegetarianeren (vinner av Man Booker International Prize for fiction i 2016), Levende og døde (vinner av Malaparte Prize i 2017) og The White Book.

 

Kort om prosjektet:
I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær, og trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år. Mellom nå og da skal én forfatter i året bidra med en tekst, tekster som skal lagres trygt og upublisert til 2114. Alle hundre manuskriptene skal oppbevares i et spesiallaget rom i det nye Deichmanske bibliotek som åpner i 2020 i Bjørvika i Oslo. Ingen voksne som lever i dag vil noen gang få vite hva skrinene inneholder, bortsett fra tittel, at det er tekster av et eller annet slag, at det vil tåle tidens tann og være teknologisk tilgjengelig i året 2114.

Framtidsbiblioteket er utviklet på oppdrag fra og produseres av Bjørvika Utvikling og blir forvaltet av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Rommet i Deichmanske bibliotek designes av kunstneren og arkitektene Lund Hagem Arkitekter  og Atelier Oslo. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.

For mer informasjon besøk www.futurelibrary.no. følg Framtidsbiblioteket på Facebook.com/futurelibraryno, Twitter.com/futurelibraryno og Instagram.com/futurelibraryno

Foto kred: Jean Chung

0 Svar

Legg igjen et svar.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *