Framtidsbiblioteket er et 100 års langt kunstprosjekt som skal huses i Det Nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika.

Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstverk skapt av den skotske kunstneren Katie Paterson, som vil finne sted i løpet av de neste hundre årene i Oslo. I Nordmarka er det plantet ett tusen trær som skal gi papir til en spesiell antologi av bøker som skal trykkes om hundre år. I perioden fram til da skal en ny forfatter hvert år bidra med en tekst, og tekstene skal oppbevares upubliserte helt fram til 2114.

Future Library Handover Day with Margaret Atwood from Katie Paterson on Vimeo.

Den første teksten ble skrevet og overlevert av den internasjonalt anerkjente kanadiske forfatteren Margaret Atwood, og har tittelen Scribbler Moon. Alle de 100 manuskriptene vil oppbevares i et spesialdesignet rom i det nye Deichmanske bibliotek som skal åpne i 2019 i Bjørvika, Oslo. Dette rommet er ment som et rom for kontemplasjon og er utformet av kunstneren selv i samarbeid med arkitektene, og skal bekles med tre fra skogen. Forfatternes navn og tittelen på teksten deres vil være synlig, men det vil ikke være mulig å lese noen av manuskriptene – før de publiseres om et hundreår. Ingen nålevende voksen vil noen gang få vite hva som ligger i de forseglede eskene, annet enn at det er tekster av et eller annet slag som skal motstå tidens tann og som skal gjøres tilgjengelige i året 2114.

Den prisvinnende britiske romanforfatteren David Mitchell er utnevnt som Framtidsbibliotekets andre bidragsyter.


Etter overrekkelsen i skogen var det en samtale mellom kunstneren Katie Paterson og forfatteren Margaret Atwood på Deichmanske bibliotek. Biblioteksdirektør Kristin Danielsen ønsket velkommen.

(foto: Bjørvika Utvikling)