Den kritikerroste vietnamesisk-amerikanske forfatteren Ocean Vuong er den sjuende forfatteren i Framtidsbiblioteket (Future Library). Framtidsbiblioteket er et kunstverk i Oslo av den skotske kunstneren Katie Paterson. Til nå har seks forfattere bidratt med nye tekster. Den første var den kanadiske forfatteren Margaret Atwood (2014), deretter fulgte den britiske forfatteren David Mitchell (2015), den tredje var den islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón (2016), den fjerde var forfatteren og den engasjerte politiske kommentatoren Elif Shafak (2017), og den femte var den kritikerroste forfatteren Han Kang (2018) fra Sør-Korea. I år er det Karl Ove Knausgård (2019).
Forfatteren Ocean Vuong om Future Library:
«Ein av dei mest fengslande lovnadane litteraturen gir, er at den snakkar både til samtida og, viss ein er heldig, til framtida. Så det å vere del av Framtidsbiblioteket, eit prosjekt som så fryktlaust håpar på og bygger opp mot ei menneskeleg framtid som ligg nesten eit hundreår framfor oss, minner om den dristige og medrivande optimismen som kvart litterære verk krev. På ein måte er ikkje dette prosjektet annleis enn prosjektet å leve på jorda, forstått slik at kvar ein død også er slutten på eit bibliotek. Så det å bevare eitt på denne måten, kjennest som antitesen til det å døy, og likevel må vi døy for å komme dit.»
Det er styret i stiftelsen som velger forfattere og på vegne av dette sier kunstneren Katie Paterson:
«Ocean Vuong skriver med en utstråling som ikke kan sammenlignes med noen annen forfatter jeg kjenner til. Ved å forvandle en «orkan av følelser» til rene, slående vakre bilder beviser han at språk kan nå dypere enn selv en menneskelig berøring. Poesien og prosaen til Ocean Vuong er naken og fryktløs, den fanger selve kjernen i det å overleve. I et år med global lidelse uten sidestykke er vi heldige som får ønske en bemerkelsesverdig forfatter velkommen til Framtidsbiblioteket, en ledende stemme for unge LHBT+-innvandrere.»
Ocean Vuong to bøker utgitt på norsk. Den kritikerroste diktsamlingen Natthimmel med kulehòl (Samlaget 2019) og New York Times-bestselgende romanen På jorda er vi glimtvis vakre (Pelikanen, 2019).
Vi i Framtidsbiblioteket sammen med Deichman Bjørvika, Norsk litteraturfestival, Pelikanen forlag og Samlaget gleder oss til å gjøre denne bemerkelsesverdige forfatteren kjent for et større publikum
Foto av Ocean Vuong: Peter Bienkowski
———————————————-
Om Ocean Vuong
Ocean Vuong er forfatter av den New York Times-bestselgende romanen På jorda er vi glimtvis vakre (Pelikanen, 2019), som snart er tilgjengelig på 31 språk. Han var mottaker av The 2019 MacArthur «Genius» Grant, og er også forfatter av den kritikerroste diktsamlingen Natthimmel med kulehòl, som sto på New York Times’ liste over de beste bøkene i 2016, og som var vinner av The T.S. Eliot Prize, The Whiting Award, The Thom Gunn Award og The Forward Price for beste debutsamling. Han er en Ruth Lilly-fellow fra The Poetry Foundation, og han har også et fellowship fra The Lannan Foundation, The Civitella Ranieri Foundation, The Elizabeth George Foundation, The Academy of American Poets, og han er vinner av The Pushcart Prize.
Vuongs tekster har vært publisert i The Atlantic, Granta, Harpers, The Nation, New Republic, The New Yorker, The New York Times, The Village Voice og American Poetry Review, som ga ham The Stanley Kunitz Prize for Younger Poets. Tidsskriftet Foreign Policy hadde Ocean som en av sine “100 ledende globale tenkere” i 2016, BuzzFeed Books mente han var en av “32 vesentlige asiatisk-amerikanske forfattere” og han har blitt portrettert i NPRs “All Things Considered,” PBS NewsHour, Teen Vogue, Interview, Poets & Writers og The New Yorker.
Han er født i Saigon i Vietnam og bor i Northampton i Massachusetts, hvor han er førsteamanuensis i mastergradprogrammet i kunstfag for poeter og forfattere ved UMass-Amherst.
«Natthimmel med kulehòl» (Samlaget 2019) som var en av 10 på topp på boklisten til New York Times i 2016 og som han fikk Whiting Award (2016) og T. S. Elliot Prize (2017) for.
Kort om Framtidsbiblioteket:
I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær, og trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år. Mellom nå og da skal én forfatter i året bidra med en tekst, tekster som skal lagres trygt og upublisert til 2114. Alle hundre manuskriptene skal oppbevares i et spesiallaget rom i det nye Deichman Bjørvika som åpner høsten 2020. Ingen voksne som lever i dag vil noen gang få vite hva skrinene inneholder, bortsett fra tittel, at det er tekster av et eller annet slag, at det vil tåle tidens tann og være teknologisk tilgjengelig i året 2114.
Framtidsbiblioteket er utviklet på oppdrag fra og produseres av Bjørvika Utvikling og blir forvaltet av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Stilleommet i Deichman Bjørvika er designet av kunstneren og arkitektene Atelier Oslo og Lund Hagem Arkitekter. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.
FRAMTIDSBIBLIOTEKET – FUTURE LIBRARY
Kontaktinformasjon:
Anne Beate Hovind, Leder i stiftelsen Framtidsbiblioteket
909 42528 / anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no