Flatbread Society på Losæter er et kunstprosjekt i Bjørvika initiert av Futurefarmers på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Prosjektet produseres av Bjørvika Utvikling i samarbeid med kunstnerne og støttes av Statens vegvesen Region øst.
Losæter er en kulturinstitusjon uten vegger i en av Bjørvikas allmenninger, hvorøkologisk matproduksjon kobles med byutvikling, arkitektur, opplæring, kunst og kultur. Denne nye kulturinstitusjonen består av levende matjord, åker med urkorn, et unikt bakehus og aktiviteter i regi av Futurefarmers Flatbread Society og flere andre grupper.
Flatbread Society er et offentlig kunstprosjekt bestående av fem hovedkomponenter:
- En kulturarvens kornåker dyrket av frø som er reddet fra utryddelse
- En eksperimentell arkitektonisk konstruksjon som vil muliggjør baking, bevaring og spredning av frø
- Vedvarende offentlige programmer ut 2018
- En kontrakt som regulerer utnyttelsen av området, hvor stedet gis navnet Losæter og som beskytter det dyrkede jorda, og garanterer at frøende skal lagres og spres for all fremtid
- En seiltur som fører frøene som er dyrket på Losæter tilbake til Den fruktbare halvmåne
Bakgrunn
2012: Det internasjonale kunstnerkollektivet Futurefarmers dannet i 2012 foreningen Flatbread Society som har som mål å samarbeide med lokale aktører for å etablere en felles visjon for bruken av området. Flatbread Society bruker kornet som prisme og drivkraft i arbeidet som handler om forholdet mellom matproduksjon og kunnskapsdeling, kulturell produksjon, sosiopolitiske formasjoner og hverdagsliv. Foreningen har gjort aktiv og dynamisk bruk av stedet, og satt opp et eldhus, dyrket en kornåker og arrangert diverse aktiviteter.
Sætra har fått oppmerksomhet fra så vel bønder, bakere, ovnsbyggere, kunstnere, aktivister og jordforskere som byens politikere, og har gitt opphav til det urbane hagefellesskapet Herligheten.
Flatbread Societys aktiviteter i Oslo har som mål å skape et åpent rammeverk hvor man i fellesskap kan utvikle området til et sted for kunst og aktiviteter og et felles ressurssenter for urban matproduksjon og bevaring av allmenningene.
For mer info, se flatbreadsociety.net.
2015: Losæter ble offisielt døpt
Navnet Losæter spiller på gatenavnet «Loallmenningen» og på det norske ordet «sæter». «Lo» viser til stedets geografiske plassering i sjøkanten, og «sæter» henspiller på retten til å sende husdyrene til fjells på sommerbeite. Navnet Losæter gir et godt bilde av prosjektet og trekker linjene tilbake til jordbruksarven, slik at det skapes en forbindelse mellom fortid og nåtid. Etter hvert som Losæter utvikles, vil det å kultivere – i så vel praktisk som metaforisk forstand – knyttes an til større ideer som selvråderett og utviklingen av organiske prosesser i landbruket, sosiale samværsformer og kulturformer. Det åpne og flytende ved prosjektene som vokser fram på Losæter står i sterk kontrast til den rasjonelle utviklingslogikken som preger de øvrige omgivelsene i Bjørvika. Med sin beliggenhet midt blant bygg som Operaen, Munchmuseet, Deichmanske hovedbibliotek og Børsen, er Losæter og Flatbread Society plassert midt i byens kulturarv.
Jordprosesjon 13. juni 2015
Bønder fraktet matjord fra egen gård gjennom Oslo til Losæter i Bjørvika. Med jord fra mer enn femti økologiske gårder fra Tromsø i Nord til Stokke i sør, ble fundamentet lagt for kunstprosjektet Flatbread Society Grain Field og Bakehouse. Jordprosesjonen, mennesker og jord bevegde seg gjennom Oslos gater, og satt søkelyset på dette historiske, symbolske øyeblikket som markerer overgangen fra et ubebygd tomt til arena for kunst og matproduksjonsrelaterte aktiviteter. For mer info om dette eventet, se her.
Organisk prosess
Losætra har vokst fram gjennom en organisk prosess som begynte med Slow Days i 2011, etableringen av Herligheten parsellhager i 2012 og folks engasjement og bruk av stedet. Losæter er en intervensjon og blir en annerledes utvikling av byens offentlige rom hvor overraskelser, møter og det ikke planlagte kan skje.
Om kunstnerne Futurefarmers
Futurefarmers er en åpen sammenslutning av folk med ulik profesjonell bakgrunn, og som skaper arbeider med relevans for tiden og stedet de er i. Gruppens designstudio har siden 1995 tjent som plattform for kunstprosjekter, et gjesteatelierprogram samt egne forskningsprosjekter. Futurefarmers benytter seg av diverse medier i arbeider som kan destabilisere «visshetens» logikk. De dekonstruerer matpolitikken, offentlig transport og landbruksnettverk for å synliggjøre og forstå systemenes iboende logikk. Ved hjelp av en slik demontering finner de nye narrativer og rekonfigurasjoner som kan fungere som alternativer til tidligere dominerende prinsipper. Arbeidene har ofte et lekent inngangspunkt og gir deltakerne redskaper til dypere innsikt i det aktuelle saksfeltet – ikke bare for å kunne forestille seg forandring, men faktisk delta og få satt i gang forandring på stedet der vi bor.
Futurefarmers har satt i gang midlertidige skoler, bussturer, store utstillinger og midlertidige offentlige kunstverk. I 2008 kom de med et prosjekt for San Francisco for å igangsette et program for urbant jordbruk basert på de historiske Victory Garden, seiershavene fra første og andre verdenskrig. Dette arbeidet ble utstilt på San Francisco Museum of Modern Art i 2007 og året etter ble et pilotprosjekt vedtatt av San Francisco by, som resulterte i en større visningshage foran byens rådhus, nye lover som støttet urbant jordbruk og etableringen av et råd for matpolitikk.
Arbeidene deres har vært vist kollektivt Whitney Museum of American Art, New York Museum of Modern Art, Solomon R. Guggenheim, New York Hall of Sciences og Walker Art Center. Amy Franceschini, en av grunnleggerne, har mottatt Guggenheim Fellowship 2009, Cultural Innovation Fund, Creative Work Fund og Graham Foundation.
Futurefarmers er et team som består av: Amy Franceschini (San Francisco, USA), Marthe Van Dessel (Antwerp, Belgia), Stijn Schiffeleers (San Francisco, USA) og Lode Vranken (Gent, Belgium).
Foto av bakehuset i header/øverst: Monica Løvold (des.2016)
Bjørvika Utvikling AS
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo