


Langkaia ble ferdig i 2013.
Havnepromenaden rundt hele Sørenga var ferdig utbygd ved utgangen av 2017.
Sjøbadet på Sørenga åpnet i 2015.
Byggingen av havnepromenaden i Bispevika har så vidt begynt.
Havnepromenaden ved Munchmuseet ferdigstilles i 2020.
Bjørvikautstikkeren og Sukkerbiten.
For tiden er dette området riggplass for Munchmuseet og annen byggevirksomhet i området.
Grønlia
I 2020 er store deler av havnepromenaden i Bjørvika ferdig. Det som gjenstår er deler av Bispevika og langs Grønlia.
I tillegg til retningslinjene for utforming av de sentrale byrommene og møte vann-land gjelder noen spesielle forhold for følgende deler av havnepromenaden i Bjørvika:
Langkaia
Den opprinnelige kaikanten i granitt er bevart og er et synlig og karakterskapende element i utformingen på den 600 meter lange havnepromenaden. Brygger for båter skal utformes som en kontrast til den eksisterende Langkaia, og skal ha et lett preg.

Langkaia var ferdig i 2013.
Bjørvikautstikkeren og Sukkerbiten
Rett sør for Operaen kommen en park. Området med tilhørende småskala bebyggelse skal estetisk harmonere med operaen og funksjonelt kobles til Akerselvallmenningen. Parken skal gis et landskapelig, naturlig preg, med en strand mot vest.
Publikumsrettede funksjoner i bebyggelsen på øya (Sukkerbiten) skal bidra til å styrke feltets attraktivitet som målpunkt ytterst på Bjørvikautstikkeren.
Nærheten til foreslått kultur- og gjestehavn og nærheten til fjorden tilsier at deler av bebyggelsens funksjoner kan få et maritimt preg. Bebyggelsen gis en oppdelt og småskala karakter og skal harmonere med operaen.
Det legges til rette for oppfylling av sjøbunnen i Bjørvika til kote – 6 og etablering av marin flora som blant annet kan gi bedre vannkvalitet lokalt.

Sør for Operaen kommer en park og rekreasjonsområder, som også utgjør en del av havenpromenaden. I 2021 kommer det badeområder på Operastranda. Planene for Sukkerbiten skal behandles politisk. Fra sommeren 2020 blir det midlertidige aktiviteter der i samarbeid mellom Fotografihuset og HAV Eiendom.

Ytterst på tidligere Paulsenkaia er åpner Munchmuseet i 2020.
Bispevikas indre del
Havnepromenaden i innerste del av Bispevika karakteriseres ved størst intensitet i nærheten mellom tett bybebyggelse og fjorden, med sydvestvendt beliggenhet. Denne delen av havnepromenaden har stedskvaliteter som gir et stort potensiale for et aktivt uteliv og urbant tilbud, og området har mulighet for å ha en identitetsskapende rolle i Bispevika. Havnepromenaden, tilstøtende fasadeliv og sjøarealet innenfor feltene skal utformes som en helhet slik at dette potensialet virkeliggjøres.
Havnepromenaden skal ha en gjennomsnittlig bredde på 20 meter, men kan ha varierende bredde for å skape et spennende romforløp og tilrettelegge for publikumsfunksjoner. Havnepromenaden skal tilrettelegges for bruk og kontakt med vannet. Broer over kanaler til sjøareal i feltet B6 (Vannkunsten) skal ha minimum 3 meters bredde. Brygger eller lignende på utsiden av havnepromenaden kan anlegges for båter med kulturtilbud og servering.

Omtrent slik vil Bispevika se ut. Illustrasjon laget i 2018. Copyright: OSU/LDA
Havnepromenaden og Sjøbadet på Sørengutstikkeren
Havnepromenanden langs Sørengutstikkeren er utformet gjennom en bebyggelsesplan sammen med boligbebyggelse, uteoppholdsrom og gatestruktur på Sørengutstikkeren. Havnepromenaden har gjennomsnittlig 20 meter bredde på vestsiden og 10 meter bredde på østsiden av utstikkeren. Slik som i Bjørvikas indre del utformes havnepromenaden med variert bredde tilpasset funksjonene på og langs havnepromenaden og slik at det oppstår et spennende romforløp. Kaikanten skal utformes slik at den gir tilgjengelighet til funksjoner i sjøen.

Sommerstemning langs havnepromenaden på Sørenga sommeren 2014 (foto: Geir Lynnebakken)
Park på sjø og land: Ytterst på Sørengutstikkeren åpnet sjøbadet i juni 2015. Dette er en del av en rundt fem dekar stor offentlig park på sjø og land med rekreativt preg.
I 2016 åpnet resten av parken på land. I løpet av 2015 ble havnepromenade øst på Sørenga ferdig. Det samme blir den permanente veien til Sørenga, og Kanal E10 – en kanal som gjør Sørenga til en øy.
Bjørvika Infrastruktur er ansvarlig for utbyggingen av denne parken på sjø og land, samt syv allmenninger. Sjøbadet ble bygget i en tørrlagt dokk på Fredrikstad Mekaniske Verksted av entreprenør AF Gruppen.
Les mer om åpningen og byggeprosessen.

Sommeren 2015.
Grønlia
Havnepromenaden er lagt til eksisterende kaikant. Uteoppholdsarealer for boligbebyggelsen lokaliseres på land langs promenaden og organiseres som romsekvenser langs denne. Overgangen til vann skal ta spesielle sikkerhetshensyn for uteoppholdsarealene.
Les mer om Fjordbyen – Bjørvika og Havnepromenaden på Oslo kommunes nettside HER.
Bakgrunnsdokumenter for havnepromenaden
- Del 1- Forutsetninger
- Del 2 – Oppsummering
- Del 3 – Bjørvika
- Del 4 – Bispevika
- Del 5 – Lohavnen

Bjørvika Utvikling AS
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo
Følg oss
Eiere

