Common Lands brukte prosessen rundt bydelsutviklingen til å sette søkelys på en rekke problemstillinger knyttet til urbanisering, demokrati, tilgang og maktfordeling. Common Lands var et prosjekt i prosess som fulgte utviklingen og knytte den opp til relaterende byutviklingsprosesser andre steder i verden. En serie seminarer, workshops og tekstsamlinger sammen med kunstprosjektene skapte nytt fokus på de prosessene spesifikt for Bjørvika, og utvidet perspektivet gjennom å reflektere over generelle problemstillinger.
Området – Bjørvika
Bjørvika er det tidligere havneområdet til Oslo. Området gjennomgår nå en massiv transformasjon som vil gjøre området til en helt ny sentrumsbydel for Oslo. Bjørvika får et sterkt kulturelt fokus gjennom relokaliseringen av Deichmanske bibliotek og det nye Munch-Stenersenmuseet. Å utvikle vannkanten er en aktuell trend i postindustrielle byer der tidligere havneområder er i ferd med å forandres til nye byområder med vekt på næringsliv, bolig og rekreasjon. Utviklingen i Bjørvika kan ses i lys av denne internasjonale trenden.
Tidsperpektiv
12. mai 2009 – 12. mars 2010.
Kunstnere
Kunstnerduoene Bik Van der Pol (nl), Dellbrügge & de Moll (de) og Geir Tore Holm & Søssa Jørgensen(no) var invitert til å lage stedsrelaterte nye verker i med utgangspunkt i denne byutviklingen i Oslo. Kunstnergruppen Institutt for Farge ble i tillegg invitert inn i prosjektet for en kortere periode, til å lage prosjektet Fjordbyen feriekoloni i august 2009.
Kunstprosjektene
- Vi bor i Bjørvika – Living in Bjørvika
av Geir Tore Holm & Søssa Jørgensen
9. – 18 april 2010 - One fine day, all this will be yours
av Dellbrügge & de Moll
23. april 2010 - Speculation
av Bik Van der Pol
30. april 2010 - Fjordbyen feriekoloni
av Institutt for Farge
22. – 30. august 2009
Bik Van der Pol
Liesbeth Bik og Jos van der Pol har samarbeidet siden 1995 under navnet Bik van Der Pol. De bor og jobber i Rotterdam. Prosjektene deres omhandler funksjonalitet og sensibilitet overfor stedets karakter og de er opptatt av en interaksjon både på et institusjonelt og nært, lokalt nivå. De er opptatt av å revitalisere erindring i nåtiden og spørsmål rundt kunnskap. På denne måten skaper de det nødvendige potensialet for dialog og en stadig omforming av diskursen som de bruker som verktøy for å forstå situasjonene som omgir oss. De setter seg fore å forbedre situasjoner, legge til det som mangler, eller sette søkelys på det som ligger i mørke som de åpner opp snarere enn å lukke igjen. Samarbeid og utveksling i ulike former er en viktig del av Liesbeth Biks og Jos Van der Pols kunst. Ikke bare samarbeider de med hverandre, men samarbeid med andre er en viktig del i deres prosjekter. Mange av deres verk kan beskrives som kontekstfølsomme og konstruktivt kritiske ved at de forholder seg til et bestemt sammenheng og stiller spørsmålstegn ved kunstens og dens institusjoners måte å fungere på. De bruker samarbeidet som en plattform for forskjellige typer kommunikasjonsaktiviteter. Å utforske og aktivere slike plattformer er en hovedåre i deres arbeid.
http://www.bikvanderpol.net/
Dellbrügge & de Moll , Christiane Dellbrügge *1961 i Moline, Illinois, USA og Ralf de Moll *1961
I Saarlouisarbeider med møtepunkter mellom offentlige, digitale og institusjonelle rom. Ved å ta i bruk tradisjonelle såvel som innovative kunstneriske teknikker og media, har de siden midten av 80-tallet, utviklet en rekke tverrfaglige prosjekter. Med et utgangspunkt i kritiske undersøkelser innen kunstnerisk produksjon, presentasjon, mottakelse og dets sosiopolitiske forhold, har deres arbeid i økende grad fokusert på spørsmål rundt offentlige rom. En del av deres virke er å initiere diskursive plattformer, utgi trykksaker, kuratere videoprogram eller utstillinger. Dellbrügge & de Moll ser på kunstnerrollen som en eksemplarisk kommunikatør for å spore muligheter for forandringer satt i gang innenfor kunsten.
www.workworkwork.de
Geir Tore Holm f. 1966, Tromsø, Norge
Bor og jobber i Oslo/Gildeskål/ Tromsø. Utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim (1995). Parallelt med sin individuelle kunstneriske praksis har han kuratert, skrevet, undervist og jobbet med teater. Sammen med Kamin Lertchaiprasert, Rirkrit Tiravanija og Søssa Jørgensen initierte han det pågående prosjektet Sørfinnset skole/ the nord land i 2003. Fra 2006 var han Prosjektleder for planleggingen og utførelsen av det nye kunstakademiet i Tromsø. Holm jobber med sosiale relasjoner og maktstrukturer, ofte relatert til sin samiske bakgrunn, hvor han diskuterer individets identitet og det større kosmos, som henvender seg til sosialt ansvar og økologisk tenkning.
Søssa Jørgensen f.1968, Oslo, Norge
Bor og jobber i Oslo/Gildeskål. Utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim (1995). Parallellt med sin egen praksis med video pg performance startet hun sammen med Yngvild Færøy tidlig på nittitallet å undersøke lydkunst. Hun har kuratert utstillinger og prosjekter samt skrevet om kunst. Sammen med Kamin Lertchaiprasert, Rirkrit Tiravanija og Geir Tore Holm initierte hun det pågående prosjektet Sørfinnset skole/ the nord land i 2003. Dette førte til studier i Landskapsarkitektur på UMB i Ås hvor hun holder til fortsatt.
Kuratorer
Åse Løvgren og Karolin Tampere
Visuelt utrykk
Jaan Evart står for Common Lands visuelle utrykk.
Støtte
Det temporære prosjektet er støttet og intiert av Bjørvika Utvikling AS, Plan- og Bygningsetaten, Oslo kommune, Nordic Black Theatre og Teaterbåten Innvik.
Les mer
www.commonlands.net
Bjørvika Utvikling AS
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo