Det har vært stor byggeaktivitet i Bjørvika i året som har gått, og enda mer blir det i 2017. Dette er mulig takket være dedikerte kollegaer og gode samarbeidspartnere. Her kommer et lite tilbakeblikk og kort om planene for neste år.

34% ferdig
Ved utgangen av 2016 er omtrent 34 % av bolig- og næringsutbyggingen ferdigstilt. De prosjektene som pågår utgjør nye 26% av Bjørvika. Det er stor aktivitet i Bispevika, på Paulsenkaia og rundt Diagonale i regi av Oslo S Utvikling og HAV Eiendom. Byggingen av det nye Deichmanske bibliotek helt i vest og Munchmuseet ytterst på Paulsenkaia skyter fart i regi av Oslo kommune. Konturene av Munchmuseets fulle høyde kan observeres nå ved årets slutt. På Sørenga er det kun en byggetrinn igjen, og her flytter de siste innbyggerne inn våren 2017. Det er byggestart for Choice på tomten mellom Operagata og Dronning Eufemiasgate (B1). På Munch Brygge har StorOslo startet utviklingen av boliger og handelsareal (B4).

Den rød fargen illustrerer hva som er ferdig og den blå byggeprosjekter som er i gang.© 3D-modell Bjørvikawww.bjorvikautvikling.no/3d-modell (august 2016)

Utsikt fra Ekeberg høsten 2016. Foto: Morten Knudsen.
Offentlige rom og infrastruktur
Bjørvika infrastruktur er ansvarlig for at utviklingen av de offentlige rommene skjer i takt med den øvrige utbyggingen. En ny broforbindelse over Akerselva mellom Operaen og det kommende Munchmuseet ble løftet på plass i september 2016. I Trelastgata har vi fullført gate og gangareal rundt siste byggetrinn i Barcode. En bro i Bispekilen ferdigstilles i disse dager, og vil i første runde brukes til anleggstrafikk. Kaifronten ved Kongsbakken og et grøntanlegg i søndre del er også ferdigstilt. På nyåret åpnes resten av parken på land og havnepromenaden på Sørenga slik at den blir sammenhengende fra Kongsbakken og rundt Sørengutstikkeren til Losæter og Lohavn. I 2017 fortsetter byggingen av Akerselvallmenningen og vi starter opp rundt Diagonale.
Broen over Akerselva mellom Operaen og Munch har nå fått navnet Odas bro.
Sørenga sjøbad
Det var yrende liv på Sørenga sjøbad i sommer. I august tok miljøansvarlig Asbjørg Næss i Bjørvika Utvikling seg en dukkert og sjekket ut hvordan vegetasjonen har grodd til langs og på selve badet. Hun kunne bekrefte at det også er yrende liv under vann!
Se video fra snorkleturen her:
Over 2000 innbyggere i Bjørvika
Totalt jobber det i dag over 11.000 mennesker i Bjørvika, i all hovedsak i Barcode og på Operaen. På bygulvet i Barcode og på Sørenga har det kommet et rikt utvalg av kunst, service- og handelstilbud. Kunsthall Oslo har utvidet i Barcode og inngått samarbeid med Munchmuseet i bevegelse som viser utstillinger med utgangspunkt i Stenersensamlingen.
Det har flyttet inn folk i 1350 leiligheter i Bjørvika. 1200 boliger er under oppstart. Hvis vi antar at det i snitt bor 1,8 personer i hver bolig, og at det bor minst 80 barn i Bjørvika i dag er barneandelen over 3%. Til sammenligning har sentrum 3% barn og gamlebyen 17% barn. På Bjørvikakonferansen 2016 uttalte Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og kunnskap: – Vi må unngå at barna bygges ut av Bjørvika. Vi trenger derfor skolen i Bjørvika, som skal være ferdig innen 2022. Skolen har i seg selv en rekrutterende effekt for de som bosetter seg der.
Framtidsbiblioteket (Future Library)
Den kritikerroste islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón er utpekt til å være den tredje forfatteren som bidrar til Framtidsbiblioteket i 2017. Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson, som gradvis skal vokse fram i Oslo de neste hundre årene. Prosjektet består av en skog, et rom, en bok, 100 forfattere i 100 år. Kunstneren har skapt Framtidsbiblioteket for Oslo og Bjørvika på oppdrag fra Bjørvika Utvikling.
Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood var den første som ga sitt bidrag (2015) og deretter fulgte den britiske forfatteren David Mitchell, som levert sitt manuskript i mai i år. Tekstene skal huses av det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i et eget rom designet av kunstneren.
Katie Paterson foran en modell av Deichmanske bibliotek (foto: Anne Beate Hovind).
Bakehuset på Losæter
Losæter er et offentlig kunstprosjekt dedikert til kunst og urbant jordbruk initiert av kunstnergruppen Futurefarmers. Losæter har vokst fram siden 2012 og inkluderer en urban gård med urkornåker, høner og bier, Herligheten parsellkollektiv, Oslos første bybonde som startet 1. april i år og et unikt bakehus som akkurat er ferdig bygget. På Losæter har både ordfører Marianne Borgen, landets landbruksdirektører, New York Times, arbeidshester og barnehager vært på besøk i året som har gått.
fv: 1. Bybonde Andreas pløyde jordene i våronna. 2. Det skulpturelle bakehuset er inspirert av en Colin Archers redningsskøyte og er bygget av limtredragere. Når det åpner for offentligheten neste vår vil bakehuset være en sosial og kulturell møteplass som inneholder tre ulike ovner til brødbaking og matlaging og et drivhus. 3. Marianne Borgen kom på besøk i mai.
Møter og events
Det har vært en rekke aktiviteter i Bjørvika i året som har gått og her nevner vi kun noen. I november ble Bjørvikakonferansen 2016 arrangert med fokus på barn og ungdoms oppvekstsvilkår, og viktigheten av samarbeid på tvers (se video og les mer om konferansen her). Oslo arkitekturtriennale har hatt stor aktivitet over hele byen denne høsten, og spesielt i Bjørvika med konferanser, events, boklansering, bakeworkshop på Losæter, m.m. Familiearrangementet Havnelangs gikk i år av stabelen 5. juni med bl.a. sport og kulturhappingens i «Camp Bjørvika». Sett av datoen 11. juni til Havnelangs i 2017.
Vi ser fram til 2017 og til å fortsette utviklingen av offentlig rom, kunstprosjekter, veier og annen teknisk infrastruktur.
Vi ønsker dere en riktig god jul og et godt nyttår!
Med vennlig hilsen alle oss som jobber i Bjørvika Infrastruktur AS og Bjørvika Utvikling AS
v/ Geir Lynnebakken
Daglig leder