Katie Paterson - Future Library

FRAMTIDSBIBLIOTEKET (FUTURE LIBRARY) er et kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson, som gradvis skal vokse fram i Oslo de neste hundre årene. Kunstneren har skapt Framtidsbiblioteket for Oslo og Bjørvika på oppdrag fra Bjørvika Utvikling.
Katie Paterson foran en modell av Deichmanske bibliotek (foto: Anne Beate Hovind).

En skog, et rom, en bok, 100 forfattere og 100 år
Tusen trær ble plantet på Vettakollen i Nordmarka i 2014, og om hundre år skal disse trærne felles for å bli til papir til en bokantologi som påbegynnes i år, men som det først vil bli mulig å lese i 2114. Hvert år i 100 år skal en forfatter få i oppdrag å bidra med en ny tekst til en bok bestående av en voksende samling av 100 upubliserte og uleste manuskripter. Boken trykkes først i 2114 og tekstsamlingen skal oppbevares i et spesialdesignet rom i det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika.

Forfatterne

2014: Margaret Atwood overleverte teksten “Scribbling Moon” i en seremoni i Framtidsbibliotekskogen i 2015.

2015: Den prisbelønte forfatteren David Mitchell (England) var den andre forfatteren som leverte en tekst til kunstverket Framtidsbiblioteket med tittelen “Tittel From Me Flows What You Call Time”.

2016: Islandske Sjön overleverte teksten "As My Brow Brushes On The Tunics Of Angels or The Drop Tower, the Roller Coaster, the Whirling Cups and other Instruments of Worship from the Post-Industrial Age" til Fremtidsbiblioteket i juni 2017.

2017: Den kritikerroste forfatteren og engasjerte politiske kommentatoren Elif Shafak er den fjerde forfatteren i Framtidsbiblioteket. Hun overleverer sin tekst i Framtidsbibliotekskogen 2. juni 2018.I mai overrakte Margaret Atwood (t.h.) Framtidsbibliotekets første manuskriptet til kulturbyråd Hallstein Bjercke (t.v.). Kunstnern Katie Paterson i midten. Photo © Bjørvika Utvikling by Kristin von Hirsch


Sjôn overleverte sitt manuskript til ordfører Marianne Borgen juni 2017.

Fremtidige generasjoners skattekiste

Den kritikerroste islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón er den fjerde forfatteren som bidrar til Framtidsbiblioteket i 2016. Den prisbelønte forfatteren David Mitchell (England) var den andre forfatteren som ble invitert til å skrive en tekst til kunstverket Framtidsbiblioteket i 2015. Den første forfatteren var den verdenskjente kanadiske forfatteren, poeten og miljøaktivisten Margaret Atwood i 2014. 

- Framtidsbiblioteket overgår alle våre drømmer og forhåpninger. På grunn av den lange levetiden vil dette kunstverket være relevant for folk i Oslo de neste hundre årene og samtidig utgjøre en skattkiste som framtidige generasjoner vil ha glede av, sier Anne Beate Hovind, leder i stiftelsen Framtidsbiblioteket.

Kunstprosjektet har fått massiv oppmerksomhet i hele verden siden lanseringen i 2014.

- Det er stort at et enkelt og jordnært kunstverk berører så mange og får en slik global mottakelse. Det har åpenbart truffet en streng i oss,  sier Anne Beate Hovind

Video: Kunstneren og andre sentrale aktører forteller om Framtidsbiblioteket:


"Margaret Atwoods advarende stemme har runget gjennom livene våre i flere tiår. Hennes personlige engasjement i globale problemer og i miljøsaken gjør henne til den ideelle forfatteren for Framtidsbiblioteket. Jeg beveges av tanken på at etterkommerne mine kommer til å få denne gaven fra henne," sier Anne Beate Hovind, Bjørvika Utviklings prosjektleder.

Se video med intervju med Margaret Atwood og Katie Paterson her.

Margaret Atwood og Katie Paterson (Foto: Giorgia Polizzi / ©Bjørvika Utvikling)

Stiftelsen Framtidsbiblioteket
Forfatterne som skal delta vil bli valgt ut av forvalterne av prosjektet, Stiftelsen Framtidsbiblioteket, som ved oppstart består av: Katie Paterson, kunstner, Håkon Harket, forlagssjef i Forlaget Press, Ingeri Engelstad, sjefredaktør i Forlaget Oktober, Simon Prosser, forlagsdirektør i Hamish Hamilton; Liv Sæteren, tidligere biblioteksjef for Deichmanske bibliotek; Anne Beate Hovind, Bjørvika Utviklings prosjektleder (stiftelsesstyrets leder)

"Sertifikat"
Paterson har laget et kunstverk i begrenset opplag; et kjøpsbevis som gir eieren rett til et «komplett sett av tekstene trykket på papir utvunnet av trærne når de er fullt utvokst og felt i 2114».

Kontakt kunstnerens gallerier i UK eller New York om kjøp av sertifikatet.

Om Katie Paterson
Katie Paterson (født i Glasgow i 1981) er kjent for sine konseptuelle verk. Tidligere prosjekter har omfattet kringkasting i sanntid av lyden av en smeltende isbre på mobiltelefon til gjester i et kunstgalleri, kartlegging av alle døde stjerner, oppbygging av et lysbildearkiv over mørkets historie gjennom tidene, en spesialkonstruert lyspære som simulerer opplevelsen av månelys, og nedgraving av et sandkorn i nanostørrelse dypt i Sahara-ørkenen. Katie har stilt ut over hele verden, fra London til New York, Berlin til Seoul, og arbeidene hennes har vært vist på viktige utstillinger på Tate Britain, Museum of Contemporary Art Sydney, The Powerplant i Toronto, Guggenheim Museum i New York og The Scottish National Gallery of Modern Art i Edinburgh. Hun fikk Creative 30-prisen som avisa Independent deler ut til ‘den mest kreative unge personen i Storbritannia' og vant nylig South Bank Sky Arts-prisen for 2014.

www.katiepaterson.orgAktører og samarbeidspartnere
Oslo kommune har gitt sin støtte til dette 100-års kunstverket og jobber sammen med stiftelsen og kunstneren med å forvalte skogen og sikre en god oppbevaringen av manuskriptene i et eget rom i det nye biblioteket fram til 2114. Rommet skal designes i samarbeid med arkitektene Lund Hagem Architects og Atelier Oslo som har tegnet det nye bibliotekbygget.

«Katies prosjekt byr på dybde, refleksjon og perspektiv. Knut Hamsun sa en gang at om hundre år er allting glemt, men i dette tilfellet kunne han ikke ha tatt mer feil. Det vil si, vi selv kan jo bli glemt. Ingen av oss kommer til å være her i 2114. Men Framtidsbiblioteket vil fortsatt finnes. Dette kunstverket er som et hundre år langt svangerskap som vokser svært så gradvis og svært så hemmelighetsfullt, liksom en dagbok som er låst igjen. Dette er en nydelig iscenesettelse av tid.»
Kristin Danielsen, tidligere biblioteksjef ved Deichmanske Bibliotek,

Kunstverket Framtidsbiblioteket (Future Library) er utviklet for Bjørvika på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Framtidsbibioteket produseres av Bjørvika Utvikling i samarbeid med kunstneren. Det forvaltes av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.

Sertifikatet trykkes på papir laget av grantrær felt i Vettakollen i mars 2014 takke være godt samarbeid med papirmasseprodusent Rygene-Smith & Thommesen AS og Klevfos Industrimusem som lager papiret for hånd.


For mer info, se: 
www.framtidsbiblioteket.no

Følg Future Library på Facebook

Future Library 2014-2114 Photo © Katie Paterson

Prosjektleder
For mer informasjon om prosjektet, ta kontakt med Anne Beate Hovind, prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling: anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no.

KONTAKT OSS

Kart

Eiere