

Sammen med de andre utbyggerne i Bjørvika bidrar vi til å utvikle Oslos særpreg som fjordby ved at sjøsiden gjøres tilgjengelig for Oslos innbyggere og at byen åpnes mot fjorden, sier Geir Lynnebakken, daglig leder i Bjørvika Utvikling.
TETT MED BADEMULIGHETER I BJØRVIKA
– Det blir tett med badeplasser i Bjørvika og direkte tilgang til fjorden langs den 2,9 kilometer sammenhengende og bred havnepromenaden, forklarer Lynnebakken.
Det populære sjøbadet ytterst på Sørengautstikkeren åpnet for fire år siden, og havnepromenaden langs Sørenga og ved Sørengstranda er også aktiv i brukt av sol- og badeglade på fine dager. Badstuene er attraktive året rundt og ligger nå ved den fremtidige stranden ved Operaen, langs Langkaia og på Salt. Vi opplever at folk hopper fra brygge og kaikanter fra alle disse stedene. I 2021 kommer det badeområder på Operastranda og få år senere også ved Kongsbakken og Loallmenningen. På Sukkerbiten vil pågående arkitektkonkurranse vise mulighetene for kontakt med vannet, og inne i Bispevika blir det nedtrapping mot fjorden som gir store bademuligheter. På Grønlia kan mye skje, og i helt syd i Bjørvika vil Bufferparken bli 30 mål stort grønt område. Ja, og tenk om Middelalderparken kunne fått rent vann! Det er bare å glede seg over det som er ferdig, og vandre langs eller hoppe i fjorden.

Havnepromenaden på Sørenga 23. juli 2019.
FRA 0 TIL 100%
Hovedideen i Fjordbyplanen som ble vedtatt ved årtusenskiftet, har vært å gjøre fjorden tilgjengelig for folk.
«Utbyggingen av Fjordbyen er drevet frem av et sterkt ønske om å skape attraktive fellesarealer og gode, levende byrom som er inkluderende og tilgjengelige for allmennheten. Det er prioritert å fremme gangarealer, havnepromenade, sykkelfelt og offentlig transport.» (s.3 Fjordbyen Oslo, PBE Oslo Kommune, 2018)

Vi trenger ikke å gå lenger tilbake enn 2004 – da var motorveien med Bispelokket knutepunktet i Bjørvika omkranset av containerhavner og havneskur. Byggingen av Operaen var akkurat kommet i gang, og Oslos befolkning hadde ikke hatt tilgang til fjorden på mange tiår.
Når hele Bjørvika er ferdig blir det en 2900 meter lang sammenhengende, tilgjengelig sjøfront. Etablering av havnepromenaden binder sammen de ulike delene av Bjørvikaområdet, og ferdigstilles samtidig som tilliggende bygninger. Havnepromenaden er fra 8 til 20 meter bred og tilrettelegges for varierte aktiviteter med mulighet for opphold, rekreasjon og et bredt publikumstilbud.
Første del av havnepromenaden langs Sørenga var ferdig i 2011, og havnepromenaden på Langkaia stod ferdig i 2013. Det var spenning knyttet til om folk ville knekke den mentale avstanden og faktisk finne veien fra byen bak jernbanesporene til Sørenga sjøbad før det ble åpnet i 2015. At Sørenga er blitt en stor suksess og blitt «alles» badeplass er det ikke lenger tvil om.
I Bjørvika gjøres det mye for å bedre tilgjengeligheten til sjøen med nedtrappinger mot fjorden og Akerselva, og bygging av badeplasser med muligheter for bading og vassing. Oslo Havn har renset havnebassenget og Renovasjonsetaten avløpssystem Midgardsormen gir Oslos innbyggere bedre vannkvalitet i Indre Oslofjord generelt, og i «Fjordbyen» spesielt. Dette har gjort vannet i Bjørvika friskt og attraktivt å bade i, noe som var utenkelig for bare 20 år siden.
Akerselvallmenningen har grøntanlegg med utallige sittemuligheter for soling og tilkomst til elva på begge sider. Mesteparten av parkanlegget langs elva er åpnet sommeren 2019. Resten av havnepromenaden ved Akerselva, Bispevika og Grønlia ferdigstilles i takt med tilliggende bebyggelse og er planlagt i perioden 2020-2025.
VÆRET OG BRUKEN
Vær og vind er en viktig variabel i diskusjonene om utformingen av Bjørvika. For å tilrettelegge byrom må vi ta inn over oss at vi har flere årstider og at havna er et krevende sted værmessig. På varme og solrike dager trekker folk både ned til sjøen og inn i skyggen. I tillegg er det behov for ly og husrom de dagene sola ikke skinner.

Stillbilder (kilde NRK): Disse bildene viser sjøbadet på Sørenga fra en dag til den andre i juli 2019. En dag med sol og en dag uten. En dag med mye folk og en med ingen. Forskjellen er været og temperaturen.
Det er verdt å merke seg at reguleringsplanen for Bjørvika – Bispevika og Lohavn skiller mellom friområde i sjø (lys blå) og trafikkområde i sjø (mørk blå). I sistnevnte område skal båtanløp og nyttetrafikk på sjø ha sitt virke. Dette gjelder blant annet ved Festningsallmenningen/SALT og deler av Langkaia, rundt det nye Munchmuseet deler av Bjørvikautstikkeren/Sukkerbiten og langs den planlagte småbåthavnen på Sørengas østside.
Denne siden ble oppdatert 15. august 2019.

Bjørvika Utvikling AS
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo
Snarveier
Eiere

