Et nytt kunstverk, skapt av den skotske kunstneren Katie Paterson, vil gradvis vokse fram i Oslo over de neste 100 årene, melder Bjørvika Utvikling. Hvert år fra 2014 til 2114 vil en forfatter få i oppdrag å bidra med en ny tekst til en voksende samling av upubliserte, uleste manuskripter som oppbevares i et spesialdesignet rom i nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika til de skal gis ut i 2114.


Future Library 2014-2114 Photo © MJCI påvente av Patersons kunngjøring av første forfatter, er en skog på 1000 trær blitt plantet i Nordmarka rett utenfor Oslo. Det vil ta 100 år før trærne felles for å bli til papiret som tekstene skal trykkes på, i form av en bokantologi i begrenset opplag – et Future Library for Oslo by – som vil bli lest for første gang i 2114.

Paterson er kjent for verk som benytter sofistikert teknologi og spesialekspertise for å iscenesette intime, poetiske og filosofiske møter mellom mennesker og deres naturlige omgivelser. Dette arbeidet, som er produsert av på oppdrag av Bjørvika Utvikling, er kunstnerens svar på den pågående omskapingen av Oslos tidligere containerhavn.

For Anne Beate Hovind, prosjektleder for Bjørvika Utvikling, «overgår Future Library alle forventninger. På grunn av den lange levetiden vil dette verket være relevant for folk i Oslo de neste 100 årene og samtidig utgjøre en skattkiste som framtidige generasjoner vil ha glede av.»

Den første forfatteren som skal skrive en tekst til Future Library vil bli offentliggjort i september 2014, og overleveringen av dette første manuskriptet vil markeres med en seremoni året etter.

Torsdag 12. juni presenterte Katie Paterson sitt 100-­år lange kunstverk til Oslo by – Future Library – i samtale med Ion Trewin, leder for Bookerprisen. Kristin Danielsen, biblioteksjef for Deichmanske bibliotek i Oslo ønsket velkommen.

Kunstverket Framtidsbiblioteket (Future Library) er utviklet for Bjørvika og Oslo på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Framtidsbibioteket produseres av Bjørvika Utvikling i samarbeid med kunstneren. Det forvaltes av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.

For mer informasjon om prosjektet, ta kontakt med Anne Beate Hovind, prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling: anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no eller mob 909 42 528.

Se forøvrig:
www.futurelibrary.no


Katies presentasjon av Framtidsbiblioteket 12.6.2014.

Future Library 2014-2114 Photo © Katie Paterson