DeFence

Kunstverk

Kunstnere

Sted

Tidsrom

DeFence – en levende kube på Sørenga

Christine Istad & Vigdis Storsveen

Sentralparken Sørengautstikkeren

Vår 2012 – Sommer 2013

DeFence er en temporær, utendørs, interaktiv installasjon på Sørenga Utstikkeren som settes opp i samarbeid med Sørenga Utvikling, og med støttet av Norsk Kulturråd.

DeFence er en 4 x 4 x 4 m stor kube plassert i sentralparken på Sørengautstikkeren. Kuben er bygget med vegger av armeringsnett og torvsekker og er beplantet med gress og engblomstfrø. Installasjonen vil endre karakter gjennom årstidene med plantenes frie vekst, naturlig blomstring og avblomstring. I oktober forvandles kuben til en lysinstallasjon for deretter å spire på nytt våren 2013.

Ny bydel, bevissthet rundt miljø og lokalt engasjement

Med verket DeFence undersøker Storsveen og Istad spørsmål knyttet til fremveksten av en ny bydel, bevissthet rundt miljø og lokalt engasjement. Verket tematiserer forandring og prosess i et nytt byrom. Verkstittelen «DeFence» spiller på betydningen av ordet defence: forsvar, i motsetning til skrivemåten DeFence som kan leses som av-gjerde; å fjerne gjerder og dermed grenser. Det prosessorienterte verket blir et resultat av et langvarig samarbeid mellom kunstnerne og flere hundre involverte, blant annet elever fra lokale skoler,  beboere, publikum, studenter fra AHO og HiO, forskere og ingeniører. Kunsterne har mobilisert lokale skolebarn og beboere til å være med og beplante kuben.

DeFence er en utendørs arkitektonisk installasjon som griper inn i det sosiale rommet. Både måten den er konstruert på og plasseringen vil dominere parken og boområdet. Konstruksjonen består av det industrielle armeringsnettet og det organiske grønne som vokser ut av den, og sier noe om kontrasten mellom menneske og natur. Installasjonen har en lukket form. Det er umulig å komme inn i verket. Den er avvisende i sin form og vil derigjennom fokusere på stengsler mellom mennesker. Den beskytter og stenger ute.

Naturen tar til slutt over verket slik som naturen ville gjort ellers også hvis vi ikke holdt den tilbake.

Kunstnerisk er den levende kuben på Sørenga forankret i Istads konkrete og klare formspråk og Storsveens prosessorienterte arbeider med levende materialer i sykluser mellom liv og død.


Prosjektet er støttet av: 
Norsk Kulturråd, Sørenga Utvikling KS, Nittedal Torvindustrier og Nelson Garden.

2. mai:           Stålkonstruksjon til installasjonen DeFence er reist i sentralparken på Sørenga.

12. mai:         Torvvegger monteres i en storstilt dugnad i samarbeid med AHO-studenter

8. juni :          Kl 12.30  250 elever fra Vålerenga og Gamlebyen barneskole planter blomster de selv har drevet frem i klasserommet siden mars.

Kl 18:00  inviteres beboere og publikum til åpning og plantedugnad.

www.sorenga.no          www.defenceoslo.org      DeFence på Facebook

Kontakt: Christine Istad 92411863 og Vigdis Storsveen 41207265

Sørenga KS ved Trude Larsen 950 37 330

0 Svar

Legg igjen et svar.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *