If it is possible to call prayer the moment when, in spite of all the uncertainty, we have to take just one step towards the light, in this moment I feel that perhaps this project is something close to a century-long prayer.”

-Han Kang

Alle foto: Kristin von Hirsch

Den prisbelønte sørkoreanske forfatteren Han Kang overrakte sitt nye manuskript til det 100-års lange kunstprosjektet Framtidsbiblioteket (Future Library) ved en spesiell seremoni i Nordmarka i Oslo lørdag 25. mai 2019. Tittelen «Min elskede sønn» ble avslørt, men teksten vil forbli upublisert og ulest frem til år 2114.

I en performance av den anerkjente forfatteren, ledsaget av hundrevis av tilskuere, dro Han Kang et hvitt klede gjennom stier til Framtidsbiblioteksskogen, hvor hun pakket kledet rundt manuskriptet. I Korea er slike kleder tradisjonelt brukt til nyfødte barn og som sørgeteppe i begravelser. «Å bære kledet var som å inngå et ekteskap mellom mitt manuskript og denne skogen. Eller en vuggesang til noen som skal sove i hundre år, hvor vedkommende forsiktig berører jorden. Så det er på tide å si farvel,» sa Han Kan. Hun leste fra sin siste roman «Hvit», før hun overleverte manuskriptet til kunstneren Katie Paterson og Oslos ordfører Marianne Borgen.

Den kritikerroste sør-Koreanske forfatteren Han Kang er den femte forfatteren i Framtidsbiblioteket. Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson og vil utvikle seg i hundre år i Oslo i Norge. Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood var den første (2014), deretter fulgte den britiske forfatteren David Mitchell (2015), den islandske dikteren, roman- og tekstforfatteren Sjón (2016), og den engasjerte politiske kommentatoren og forfatteren Elif Shafak (2017).

Et tusen trær ble plantet i Nordmarka i 2014. Om hundre år skal disse trærne felles for å bli til papir til en spesiell bokantologi. Hvert år i 100 år skal en ny forfatter få i oppdrag å bidra med en ny tekst til en bok bestående av en voksende samling av 100 upubliserte og uleste manuskripter. Boken trykkes først i 2114 og tekstsamlingen skal i mellomtiden oppbevares i et spesialdesignet rom i det nye Deichman Bjørvika bibliotek som åpner i 2020. Ingen voksne som lever i dag vil noensinne vite hva som er inne i boksene, bortsett fra tittelen og at det er tekster som tåler tidens tann.

www.futurelibrary.no

Se video av seremonien  her:

Pressekontakt:

Anne Beate Hovind,

Prosjektdirektør, Bjørvika Utvikling og styreleder i Stiftelsen Framtidsbiblioteket

+47 (0) 909 42528

anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no