Margaret Atwood (CA) er den første forfatteren som bidrar med en ny tekst til kunstverket Framtidsbibioteket (Future Library). Teksten skal oppbevares i et rom i det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika som åpner i 2018.


Margaret Atwood and Katie Paterson (Foto ©Giorgia Polizzi. Bjørvika Utvikling er oppdragsgiver)Framtidsbiblioteket av den skotske artisten Katie Paterson, skal gradvis vokse fram i Bjørvika og Oslo i de neste 100 årene. Fredag 5. september ble det kjent at Margarat Atwood (CA) er den første forfatteren som skal skrive til Framtidsbiblioteket og dette har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Den prisbelønte forfatteren, poeten, litteraturkritiker og miljøaktivisten har allerede begynt å skrive sitt bidrag og overleveringen av teksten vil bli markert med en seremoni i mai 2015. Da hun takket ja til å være den første forfatteren i Framtidsbiblioteket, sa hun:

”Jeg er beæret og glad for å være med på dette arbeidet. Dette prosjektet har i hvert fall troen på at menneskeheten fortsatt vil være her om hundre år! Future Library vil utvilsomt få mye oppmerksomhet de neste tiårene ved at folk følger trærnes utvikling, blir oppmerksomme på hva som skjer i og rundt dem, og prøver å forestille seg hva forfatterne har lagt inn i sine forseglede bokser.”

Hvert år i 100 år skal Katie Paterson og Framtidsbibliotekets stiftelse, som blant andre består av forleggere og redaktører, gi en forfatter oppdraget å bidra med en ny tekst til en bok (eller bøker), som inntil den skal trykkes i 2114 vil bestå av en voksende samling av 100 upubliserte og uleste manuskripter.

Oslo kommune har gitt Framtidsbiblioteket tilgang til en skog på Vettakollen i Nordmarka, og i mai 2014 plantet Katie Paterson 1000 nye trær der. Om hundre år skal disse trærne felles for å bli til papir til en bokantologi som påbegynnes i år, men som det først vil bli mulig å lese i 2114. Folk som besøker skogen kan oppleve at trærne langsomt vokser frem, centimeter for centimeter, år for år. Katie Paterson sier det slik:

”Det er som om en drøm blir virkelighet at Margaret Atwood skriver for Framtidsbiblioteket. Jeg ser for meg at ordene hennes vokser gjennom trærne, en usynlig energi, aktivert og materialisert, årringene blir kapitler i en bok”.

Samlingen med tekster skal oppbevares i et rom i det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika som åpner i 2018. Rommet, som er ment å være et såkalt ”stille rom”, designes av Paterson i samarbeid med arkitektene til den nye biblioteket, og interiøret blir utformet av tre fra skogen i Nordmarka. Forfatternes navn og titler på tekstene vil være synlig, men ingen vil være tilgjengelig for leserne før de publiseres om ett hundre år.

Kunstverket Framtidsbiblioteket (Future Library) er utviklet for Bjørvika og Oslo på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Framtidsbibioteket produseres av Bjørvika Utvikling i samarbeid med kunstneren. Det forvaltes av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Kulturetaten og Bymiljøetaten.

For mer info om prosjektet, se:
www.framtidsbiblioteket.no 
Følg med på Facebook.
Følg med på Twitter.

Kontaktinformasjon:
Anne Beate Hovind, prosjektleder, Bjørvika Utvikling
909 42528 / anne.beate.hovind@bjorvikautvikling.no
Skype: anne.beate.hovind