For Bjørvika Utvikling har 2015 vært et begivenhetsrikt år!


Sørenga
 er blitt en øy, Sjøbadet ytterst på Sørengutstikkeren er åpnet, Sørengkaia som er ny veiadkomst til Sørenga er bygget og havnepromenade øst er ferdigstilt. Akerselva har fått nytt elveløp og parkanlegg og kunstverket til Nico Wideberg har fått en flott plass her.
Det er etablert en sæter midt i byen og Margaret Atwood overrakte det første manuskriptet til kunstprosjektet Framtidsbiblioteket. Teksten skal huses av det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i et eget rom designet av kunstneren.

Alt dette er mulig takke være dedikerte kollegaer og gode samarbeidspartnere.

Lek fra stupebrettet på Sørenga sjøbad (Foto: Morten Knudsen, aug. 2015)

29% ferdig
Ved utgangen av året er 29% av Bjørvikautbyggingen ferdig og det er bygget 950 boliger. Ytterligere 400 boliger blir ferdig i 2016. De prosjektene som pågår utgjør nye 15% av Bjørvika. I tillegg arbeides det hardt for å komme i gang med flere nye prosjekter i 2016. Mange restauranter, butikker og servicetilbud har åpnet det siste året både i Barcode og på Sørenga, og flere spennende tilbud kommer i 2016.


Fra Sørengkaia mot flytebroen over til Sukkerbiten og Operaen og Barcode i bakgrunnen (Foto: Bjørvika Utvikling, des. 2015)

Sjøbadet
Vi i Bjørvika Utvikling er veldig stolte over at Norges største sjøbad åpnet for Oslos innbyggere i juni. Dette har blitt et kjærkomment tilbud til store og små, og spesielt for folk i nabolaget, bydel gamle Oslo og indre by. Halvparten av den 8,4 måls store parken ligger på land og resten i sjøen. Sjøbadet ble overlevert vederlagsfritt til Oslo kommune samme dag som den åpent. Eiendoms- og Byfornyelsesetaten er eiendomsforvalter, mens det er Bymiljøetaten som har ansvaret for driften. Det er ikke tvil om at Bjørvika er og blir En bydel for barn og ungdom.

I desember ble broen langs havnepromenaden på Sørengas nordøstre side heist på plass. Ved åpningen av denne delen av havnepromenaden, blir det enklere å ferdes i området, og spesielt mellom Sørenga, Losæter og Middelalderparken.


Sjøbadet på Sørenga åpnet offisielt 25. juni og sopran Gunda-Marie Bruce kom syngende inn med Vaaghals. I tillegg til Martin og hans crew, stilte Rolf Thorsen fra OSU opp som en av roerne.

Framtidsbiblioteket
Den internasjonalt anerkjente kanadiske forfatteren Margaret Atwood overrakte den første teksten til Framtidsbiblioteket ved kulturbyråd Hallstein Bjercke i Nordmarka 26. mai i år. Det var et stemningsfullt arrangement med overveldende bred nasjonal og internasjonal pressedekning. Hvert år i 100 år skal en forfatter få i oppdrag å skrive en ny tekst til en samling av upubliserte og uleste manuskripter. De skal oppbevares et spesialdesignet rom i det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika fram til de publiseres i 2114. Den britiske romanforfatteren David Mitchell er den neste forfatteren i Framtidsbiblioteket.


Oversikt og noe av pressedekningen i forbindelse med at det første manuskriptet ble overrakt Framtidsbiblioteket.

Losæter
Losæter er en ny kulturinstitusjon uten vegger i Bjørvika som er dedikert til kunst og urbant landbruk. En jordprosesjon markerte starten på institusjonen sommeren 2015. Losæter består av aktiviteter i regi av Flatbread SocietyHerligheten Parsellkollektiv og Oslo Byrøkt, en åker med urkorn, levende matjord, og i 2016 bygges et unike bakehus på sætra som er tegnet av kunstnerkollektivet Futurefarmers. https://www.bjorvikautvikling.no/loseter

Se video fra jordprosesjonen:
Soil Procession from Futurefarmers on Vimeo.


Havnepromenadefeiring

Søndag 14. juni feiret Oslos befolkning havnepromenaden og Dronning Eufemias gate ble offisielt åpnet. Bjørvika Utvikling var sammen med våre samarbeidspartnere tilstede både i Camp Bjørvika ved Operaen og på Losæter.

Statens vegvesen arrangerte i samarbeid med Oslo kommune gatefest for å feire at Dronning Eufemias er ferdig. I Bjørvikas paradegate foran Barcode var det BMX-show, nysirkus, botanisk vandring, friknekter som lærer bort kampsport fra middelalderen, m.m. (Foto: OSU)


På Losæter midt i Bjørvika kom sauer og lam fra Bogstad går på besøk i samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo Kommune. De morsomme hønene fra Kampen Barnebondegård var også populære for store og små. (foto: Bjørvika Utvikling)

«Fossefall» i Akerselvallmenningen
Åpningen av nytt elveløp og parkanlegget langs Akerselva var en viktig milepel i 2015. Det var en glede å slå på «fossefallet» i Akerselvallmenningen i april, forteller Geir Lynnebakken i det korte intervjuet nedenfor. I august ble benkene justert, og nå er det benker både med og uten armlener.

Offentlige møter
I vår hadde vi informasjonsmøte med auditoriet vårt fylt opp to ganger, og i november ble Bjørvikakonferansen 2015 ”Aktiv på byvis” arrangert for femte år på rad. Ordfører Marianne Borgen åpnet konferansen. Se hele hennes foredrag og andre gode innledninger HER.

Planer fremover
I tiden fremover blir det stor aktivitet i Bispevika og rundt Diagonale i regi av OSU og HAV Eiendom, og byggingen av det nye Deichmanske og Munchmuseet skyter fart i regi av Oslo kommune. Bjørvika dekker et området på 650 mål, hvorav 40% skal bli parker, allmenninger og havnepromenader. Utviklingen av de offentlige rommene, som bl.a. Operaallmenningen foran Deichmanske bibliotek og resten av Akerselvallmenningen, skjer i takt med den øvrige utbyggingen.


© 3D-modell Bjørvika www.bjorvikautvikling.no/3d-modell (okt. 2015)

Vi i Bjørvika Utvikling ser fram til 2016!
I tillegg til å fortsette utbyggingen av offentlig rom, veier og annen teknisk infrastruktur, gleder vi oss til at solen snur og vannet blir varmere. Da kan vi ta en dukkert i sjøbadet eller låne en kajakk av DNTs «hytte» i Bjørvika og padle opp langs akerselvallmenningen og titte på Munchmuseet og de nye byggene som vokser fram. Vi gleder oss også til å plukke poteter og innvie det nye offentlige bakehuset på Losæter neste høst.

Ha en riktig god jul og et godt nyttår!

Med vennlig hilsen alle oss som jobber i Bjørvika Infrastruktur AS og Bjørvika Utvikling ASv/ Geir Lynnebakken
Daglig leder