«En urban velsignelse» er overskriften i Aftenposten om Stasjonsallmenningen, som har blitt bygget etappevis av Bjørvika Infrastruktur siden 2010.

«Stasjonallmenningen gjør omgivelsene mykere, og mer forståelige. Den skaper en overgang mellom fjorden og byen som gjør at området får tilført en harmoni som det trenger,» skriver Erling Dokk Holm. Hele artikkelen kan leses i Aftenposten (link: https://www.aftenposten.no/kultur/kommentar/i/e8V31l/en-urban-velsignelse)

Er det mulig å bygge harmonisk by i 2020? Et svar på dette spørsmålet er å finne i Bjørvika i Oslo. Her finner vi et torg som demonstrerer hvordan intelligent byplanlegging og god arkitektur kan skape funksjonelle og vakre plasser.

Bjørvika Infrastruktur AS har vært byggherre for Stasjonsallmenningen som er tegnet av den danske landskapsarkitekten SLA. Øvre del av allmenningen ble bygget av Braathen Landskapsentreprenør AS og nedre del av Skaaret Landskap.

Allmenningen eller «torget» som Dokk Holm kaller det, ble overlevert vederlagsfritt til Bymiljøetaten i Oslo kommune i mai.

Bjørvika Infrastruktur har ansvar for bygging av offentlige rom og alt mellom byggene i Bjørvika. Dette inkluderer allmenningene, havnepromenaden, sjøbadet på Sørenga, stranden ved Operaen, kommunale veier, broer, gang- og sykkelveier, høyspenningsanlegg og IKT. Arbeidet betales av Bjørvika Utviklings eiere Oslo S Utvikling og Hav Eiendom.

«Vi er veldig stolte over å ha fullført Stasjonsallmenningen», sier Geir Lynnebakken som er daglig leder i Bjørvika Utvikling. «Lekeapparatet har vært i bruk siden januar, og i begynnelsen av påsken ble fonteneanlegget slått på. Arbeidet med denne lange allmenningen har pågått siden 2008, og startet med Akrobaten bro som åpnet i 2011, og gjennom Barcode som åpnet i 2013, og nå endelig helt ned til fjorden.»

Bildene over ble tatt i løpet av noen dager i mai 2020 (foto: Vibeke Hermanrud, Bjørvika Utvikling)

Fonteneanlegget med 36 dyser kan programmeres på forskjellige måter – med farger, rekkefølge, høyde på vannspruten og kombinert med musikk. Nå er det et et enkelt vårprogram satt på. Foto: Siri Anne Mørk/Bjørvika Infrastruktur, 6.4.2020